Інна Рижик-Нежуріна. Мить
Микола Братан. Сузір'я Плеяд
Микола Василенко. Сердце - не камень
Вісник Таврійської фундації. Випуск 11
Вивчаємо спадщину видатного критика
(про Єфремовські читання в Херсонському державному університеті)

Указ Президента України від 15 червня 2006 року зобов'язав Міністерство освіти і науки вжити заходів щодо вшанування пам'яті визначного громадського й культурного діяча, славетного критика, публіциста, літературознавця, письменника, мемуариста Сергія Олександровича Єфремова (1876-1938), серед яких вивчення та популяризація його доробку, осмислення ролі цього подвижника у відродженні Української Держави, її науки, освіти, красного письменства.

Сергій Єфремов

Однак слід відзначити, що на Херсонщині ця епохальна постать "засвітилась" ще в другій половині 80-х років - на хвилі процесів демократизації. Викладачі та студенти Херсонського державного університету виявляли посилений інтерес до публікацій критика в періодиці, а згодом отримали можливість прилучитися до спадщини С.Єфремова завдяки надісланому з Мюнхена, з Українського Вільного Університету, двохтомного видання знаменитої "Історії українського письменства" (1989). Пізніше книгозбірня університету та бібліотечка кафедри українського літературознавства поповнилися іншими джерелами, що розширювали уявлення про цього вченого - автора кількох тисяч праць (!).

Викладачі ХДУ брали участь у Всеукраїнських наукових конференціях, присвячених С.Єфремову та Розстріляному Відродженню, зокрема в Черкаському державному педагогічному інституті (тепер Національному університеті імені Богдана Хмельницького). Нині такі наукові форуми набули міжнародного статусу.

І ось нарешті вшанування пам'яті С.Єфремова отримало загальнодержавний статус, згідно з Указом Президента України В.Ющенка.

Нещодавно і в нашому Інституті філології та журналістики ХДУ відбулась небуденна подія - Єфремовські читання, підготовлені викладачами і студентами вузу, членами Літературної студії імені Василя Вишиваного. Захід виявився цікавим і плідним. Вели читання доценти Алла Демченко та Галина Немченко. Зі вступним словом про видатного критика виступила кандидат філологічних наук, доцент Наталя Чухонцева. Вона підкреслила значущість і феноменальність постаті цього українського діяча на тлі подій і явищ ХІХ-ХХ століть, окреслила обшири його справді титанічної праці на терені вітчизняного літературознавства, критики, публіцистики.

Студентка Валентина Панкратова (V курс) присвятила свою доповідь "Щоденникові" С.Єфремова. Крім безпосередньої характеристики даної пам'ятки, вона висловила думку з приводу жанрової специфіки цього записника. Художня манера оповіді, образність - це ті риси, які сподвигнули Валентину назвати щоденник художнім твором. Хоча на конференції були й прихильники цієї думки, але значна частина учасників не погодились з цим. Адже щоденник від самого початку створювався як записник приватних думок і суджень, які не були розраховані на широкого читача або читача взагалі. Тому, швидше за все, щоденник є історичним документом, а стиль його написання відповідає стилю ходу думок автора.

Однак на цьому суперечки не закінчились. Бурхливе обговорення викликала доповідь Вадима Лубчака (ІІІ курс) "М.Коцюбинський в оцінці С.Єфремова". Юний критик підійшов до цієї теми серйозно і дуже емоційно, тож викладачі і студенти старших курсів порадили йому поглянути на методику дослідження дещо в іншому ракурсі, що набагато точніше висвітлюватиме дане питання.

Окрім названих студентів, зі своїми доповідями виступили також Олена Петренко ("Проблема голоду в українській літературі. Художні твори про голод в інтерпретації С.Єфремова", ІІІ курс), Вікторія Бочко ("Марко Вовчок в оцінці С.Єфремова", ІІІ курс), Наталя Маховик ("С.Єфремов про творчість О.Кобилянської", ІІІ курс), Юрій Гайдученко ("Котляревський в оцінці С.Єфремова, ІІ курс), Наталя Юріна ("Поезія самотності": Трактування С.Єфремовим доробку Лесі Українки", ІІІ курс), Сергій Федоров ("С.Єфремов про письменників XIX - поч. XX століття: О.Олесь", ІІІ курс), Юлія Соломахіна ("М.Максимович в історії української самосвідомості за оцінкою С.Єфремова", ІІ курс), Ірина Стамплевська ("С.Єфремов в оцінці С.Павличко", V курс).

Дискусії, що виникали між студентами та викладачами, свідчать про неабияку зацікавленість і появу нових поглядів у сьогоднішньої молоді на історію розвитку національної літератури. На конференції була представлена багата виставка видань, присвячених Сергію Єфремову.

Цей захід був одним із численних, які проводились цього дня майже по всіх закладах освіти нашої країни. Саме таким чином - Всеукраїнським пошануванням пам'яті видатних синів народу, відбувається зміцнення і духовний зріст держави.

Персоналії: