Вишиванка. Число 2
Вишиванка. Число 1
Анатолій Анастасьєв. В чарівному світі дитинства

рецензія

«Козацький біль спалахує з імли»
рецензія // Вісник Таврійської фундації. Вип. 14. — К.–Херсон: Просвіта, 2018. — С. 279-282.
У світлиці Херсонської обласної наукової універ­саль­ної бібліотеки імені Олеся Гончара 14 березня поточного року відбулася презентація нової поетичної збірки сонетів В. Кулика «Світло в тунелі». На заході з привітальним словом виступили голова громадської організації «Таврійський край» П. Лелеко, завідувач краєзнавчого відділу Гончарівки й організатор зазначеного заходу О. Токовило, заслужений працівник культури України, поет В. Мелещенко, голова Херсонського обласного об’єднання Громадської організації «Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка», письменник О. Олексюк, просвітянка і поетеса Галина Добровольська та інші.
Персоналії:
Яке майбутнє в обласного альманаху «Степ»
рецензія // Вісник Таврійської фундації. Вип. 14. — К.–Херсон: Просвіта, 2018. — С. 274-276.
Чи міг би хто із засновників знаного на Херсонщині літературно-мистецького альманаху «Степ» чи то у 80-тих рр. ХІХ століття, чи то у 90-тих рр. ХХ століття здогадатися, що навколо їхнього дітища розгорятимуться аж такі пристрасті.
Згадується, як ми наприкінці дев’яностих чекали на вихід з друку наступного номеру альманаху «Степ», адже про всі найбільш вагомі мистецькі заходи, про літературні новинки смаглявої Таврії ми дізнавалися саме з цього видання. Для шанувальників художнього слова завжди було цікаво прочитати нові твори знаних майстрів красного письменства області та порадіти при появі на літературному олімпі нових імен із новими літературними родзинками. На уроках літературного краєзнавства альманах був настільною книгою вчителя.
Шукаючи істину шаблею
(Вальд Віктор. Останній бій Урус-шайтана. – Харків: Книжковий клуб “Клуб сімейного дозвілля”, 2017. – 496 с.)
рецензія // Вісник Таврійської фундації. Вип. 14. — К.–Херсон: Просвіта, 2018. — С. 267-273.
Художнє освоєння історичної тематики – процес, що вимагає від автора й енциклопедичних знань, і вміння оперувати численними фактами, явищами, політичними, економічними, культурними, релігійними реаліями та їх образною інтерпретацією, донесенням їх до читачів дохідливо та цікаво, сюжетно зв’язно, логічно переконливо. Це вдається Віктору Вальду. Він об’ємним романом «Спарта» засвідчив, що історична тема йому під силу. Прозаїк цим твором уводить реципієнтів у давноминулі часи, проблеми з зарубіжної історії, що повторюються з іншими віяннями уже в наш час у теперішньому історичному зрізі. Та з особливою яскравістю проявився талант письменника у новому історичному романі «Останній бій Урус-шайтана». Він уже з українського минулого, часто драматичного і трагічного.
Персоналії:
Дослідження про неґативний стереотип українця в польській післявоєнній літературі
(Мирослав Трухан. Неґативний стереотип українця в польській післявоєнній літературі. – Мюнхен-Львів: ВП “Троян”, 1992. – 256 с.)
рецензія // Вісник Таврійської фундації. Вип. 14. — К.–Херсон: Просвіта, 2018. — С. 260-267.
Oце вже двадцять п’ять років тому у Львові вийшла офсетним друком дуже актуальна публікація відомого в Польщі та поза нею публіциста і науковця д-ра Мирослава Трухана, який жив у Щеціні (Польща), а згодом у німецькому Мюнхені, де й припинилося його життя 2012 року. Автор – один із найкращих знавців і дослідників польсько-українських відносин, зібрав і перевірив сотні публікацій і фактів про Україну й українців, а відтак сконденсовано задокументував їхнє відношення до наміченої в заголовку цієї публікації теми.
Безсмертні дзвони пам’яті
рецензія // Вісник Таврійської фундації. Вип. 14. — К.–Херсон: Просвіта, 2018. — С. 253-259.
Так можна назвати нову книжку ученого-літерату­рознавця Павла Кіндратовича Параскевича «Статті, тези, есе, інтерв’ю», присвячену 100-річчю Херсонського державного університету.
П. Параскевич – виходець із селянської сім’ї, випускник Ужгородського державного університету (з відзнакою закінчив філологічний факультет); учитель, завуч школи; кандидат філологічних наук, доцент, завкафедри української літератури в Херсонському державному педагогічному інституті; відмінник народної освіти України; ветеран війни і праці; автор близько 290 друкованих праць, Почесний громадянин міста Херсона. Людина творча, активна, залюблена у свою справу, завжди готова до пошуку та співпраці.
Персоналії:

Сторінки

Корисно? Сподобалося? - То поділіться!