Фестиваль «Відлуння душі» об’єднав краян з усіх куточків України

У  рік відзначення 150-річчя Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка українці світу пригадують імена видатних просвітян, які своїм словом додавали учасникам визвольних змагань сили духу та життєдайної сили віри і любові. Світочі одвічної «Просвіти»  Іван Франко, Леся Українка, Михайло Коцюбинський, Борис Грінченко, Михайло Грушевський, Микола Чернявський, Дніпрова Чайка, Микола Куліш, Іван Челюк та інші українським словом єднали краян різних регіонів України.

Сучасні українські поети смаглявої Таврії, просвітяни, серед яких і наша землячка  - поетеса Наталя Коломієць, наслідують своїми творами уславлених діячів «Просвіти», які все своє свідоме життя працюють заради утвердження української мови в усіх галузях суспільства. В цьому році Наталі Коломієць виповнилося би 55 років, вже чотири  роки минуло від тоді, як перестало битися гаряче серце полум’яного борця за утвердження української державності, відомої української поетеси-пісняра Наталі Коломієць. Але вона і досі  живе у віршованих рядках та піснях, подарованих народові, вона живе у нашій пам’яті. Ми завжди будемо горді, що наша голопристанська земля народила таку талановиту жінку.

У вересні 2016 року у селищі Круглоозерка Голопристанського району розпочав свій поступ Відкритий благодійний фестиваль українського слова «Відлуння душі» пам’яті Наталі Коломієць, в якому взяли участь понад 300 обдарованих особистостей з Херсонської, Київської, Львівської та Миколаївської областей. Тож і цього року ювілеїв ми не могли стояти осторонь вшанування пам’яті видатної української поетеси Наталі Коломієць, пісні на слова якої вилунюють із радіоприймачів у виконанні відомих співаків Раїси Кириченко, Надії Шестак, Алли Кудлай, Ярослава Борути, Павла Дворського, МаріАнни Гавриш, Миколи Свидюка, Наталії Лелеко, ХарісаШирінського, Віктора Гурби та ін.

 Організаторами ІІ-го відкритого конкурсу-фестивалю українського слова «Відлуння душі» пам’яті Наталі Коломієць є  Голопристанська районна державна адміністрація, Голопристанська районна рада, Голопристанська міська рада, Херсонське обласне об’єднання Громадської організації «Всеукраїнське товариство «Просвіта» ім.Тараса Шевченка». Генеральний партнер Фестивалю – Народний депутат України Федір Федорович Негой.

Партнери Фестивалю – депутат обласної ради Олесандр Олександрович Синенко,  НВП «5 елемент», СВК ім. Горького, Херсонська кондитерська фабрика, ТОВ «Група компаній «Теплотехніка» та Видавничий Центр «Просвіта», ПП Кушнір та Голопристанська Райспоживспілка, ПП Серпутько та ТОВ «Автолайф», Голопристанський районний Будинок культури, Голопристанська міська бібліотеки та Голопристанський міський Палац культури «Сузір’я». Інформаційні партнери фестивалю : Всеукраїнські тижневики: «Слово Просвіти» та «Культура і життя», обласні газети «Новий день» та «Херсонський вісник - new»,Інтернет телеканал: «Український Південь»  та обласні телеканали «ВТВ плюс», «Твій плюс» та філія ПАТ НСТУ Херсонська регіональна дирекція «Скіфія».

 

Цей рік збагатив фестиваль не лише кількісно, а і якісно. Якість виступів учасників фестивалю зросла в рази. Також розширилась і географія шанувальників творчості Наталі Коломієць. Вересень 2018 року об’єднав у коло шанувальників поезії нашої землячки дорослих і дітей з Херсонської, Львівської, Івано-Франківської та Київської областей. Хочу широсердно подякувати за підтримку нашого проекту керівництвом Івано-Франківського обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка, щиро дякую особисто голові об’єднання Степану Волковецькому та керівнику творчої делегації з ІваноФранківщини, заступнику голови облоб’єднання Михайлові Січці. 

Понад  200 учасників цьогорічного конкурсу-фестивалю змагалися за звання лауреата величного Фестивалю. У номінації «Поезія» серед читців віком від 6 до 10 років перше місце посіла вихованниця Чулаківської дитячої школи мистецтв Олександра Тимощук, друге місце за наймолодшою учасницею змагань Катериною Войтик із Культурно-дозвіллєвого центру «Надія» Геройської сільської ради. Гурток художнього слова «Малятко» Бехтерського сільського Будинку культури (керівник Таїсія Лисак) традиційно посів І місце серед гуртків та театральних студій. Вразив своїм виступом на конкурсі читців заступника голови журі в номінації «Поезія», знаного українського режисера, Заслуженого діяча мистецтв України Олега Натяжного вихованець театрального відділення Чулаківської дитячої школи мистецтв (художній керівник Світлана Киселюк), юне обдарування Чулаківської ОТГ одинадцятирічний Максим Ошурко. Йому звучали оплески у залі, йому й заслужене І місце у ІІ віковій категорії. Серед читців від 16 до 18 років традиційно перемогла талановита декламаторка віршів, учениця Голопристанської гімназії Тетяна Корж. Серед читців від 19 років найбільш переконливим декламатором визнано гостя з Коломиї Івано-Франківської області, просвітянина Івана Липчука. Він заслужено виборов Перше місце, тож і він представив читців на величному Гала-концерті Фестивалю. Довела до сліз присутніх декламаторка віршів «УБД» та «Молитва за сина», херсонка Олена Лавренко-Некроткова і посіла друге місце, а третє – виборола Олена Рибальченко з Нової Збур’ївки.

У номінації «Поезія» членами журі поетесою зі Львова Лесею Гук та Заслуженим діячем мистецтв України, поетом  Валерієм Куликом була відзначена щирість та неймовірно чуттєва літературно-образна система творів поетеси Галини Добровольської із смт Новотроїцьке. Саме її авторський вірш «Виткана з любові», присвячений Наталі Коломієць, і посів серед поезій, представлених на конкурс,  перше місце. Саме Вона і отримала право представляти поетів на  Гала-концерті  Фестивалю. Друге місце вибороли поетеса з Нової Каховки Марія Єщенко та поетеса з Херсону Зоя Щербініна, а третє - вибороли поетеса із села Зелений Під Каховського району Катерина Марчук та поетеса з Олешок Поліна Овраменко.

У номінації «Вокальне мистецтво», де виносили вердикт знані співаки Народні артисти України Наталія Лелеко та ХарісШирінський, а  також переможець Першого Відкритого благодійного конкурсу-фестивалю українського слова «Відлуння душі» - 2016 року,  телережисер  Антон Коломієць, наймолодша учасниця конкурсу, солістка Чорноморського сільського Будинку культури  Марина Конобрицька посіла почесне Друге місце. У Другій віковій категорії перше місце традиційно за талановитою співачкою з Нової Збур’ївки, студенткою Херсонського музичного училища Олександрою Фендик, друге місце виборола вихованниця Голопристанського районного Будинку культури, представниця с. Стара Збур’ївка Голопристанського району Ельвіра Ротонос, а третє за представницею Геройської сільської ради Іриною Танською. Серед вокалістів від 16 до 18 років Перше місце здобув студент Херсонського музичного училища Богдан Палій, а друге - посіла чарівна представниця Івано-Франківщини Віталія Білуник.Серед дитячих вокальних ансамблів традиційне перше місце та виступ на Гала-концерті вибороли учасники дитячого вокального ансамблю «Мрія» Культурно-дозвіллєвого центру «Надія» Геройської сільської ради. Серед хорів та ансамблів, учасники котрих мають вік понад 19 років, перше місце вибороли учасники Народного аматорського ансамблю народної пісні «Збурівчанка» Новозбур’ївського сільського Будинку культури, друге місце посів гурт «Калина» Райського сільського Будинку культури Новокаховської міської ради, а третє – Народний хор народної пісні «Дніпровські передзвони» Херсонського обласного Палацу культури. Серед ансамблів малих вокальних форм перше місце вибороли тріо «Натхнення» Старозбур’ївської дитячої музичної школи та тріо у складі Людмили Бардачової, Ірини Коломієць та Оксани Андрієць з Круглоозерського сільського Будинку культури. Друге місце посів дует у складі Наталії Нечепурук та Олександра Недовізій із села Сонячне Херсонської міської ради, а почесне третє – дует у складі Клавдії Колесник та Галини Ковальчук з міста Гола Пристань. Серед вокалістів, старших 19 років, найкращою компетентним журі визнано гостю зі Львова Іванку Мудрик, друге місце за голопристанцем Сергієм Хоменком, а третє виборов представник Івано-Франківщини, просвітянин Назарій Петрунів.

У переповненій залі Голопристанського районного Будинку культури глядачі мали змогу почути спогади та слова шани на адресу української поетеси, нашої землячки Наталії Анатоліївни Коломієць з виступів голови Голопристанської районної державної адміністрації Тетяни Василівни Гасаненко, заступника голови Голопристанськоїрайонної ради Івана Кириловича Басараба та першого заступника Голопристанського міського голови Гея Віталія Миколайовича. Окрім переможців Фестивалю на Гала-концерті виступали відомі українські співаки МаріАнна Гавриш  та Ольга Рзяніна (м. Київ), Руслана Денега (м. Івано-Франківськ) та  Іванка Мудрик  (м. Львів), Народний аматорський дитячий ансамбль бандуристів «Тавричанка» ( художній керівник – Заслужений працівник культури України Оксана Макаренко) Таврійської дитячої музичної школи (директор – Заслужений працівник культури України Олена Дворецька) та переможець Першого Відкритого Благодійного конкурсу-фестивалю українського слова «Відлуння душі» пам’яті Наталі Коломієць, знаний телережисер Антон Коломієць. Справжній фурор викликав виступ на початку Гала-концерту Мега-зірки української естради, Народної артистки України Надії Шестак. Пісні у виконанні знаної на п’яти континентах співачки полонили глядачів, вони викликали щирі сльози співчуття та радість і гордість за синів і дочок неньки України. Тож вдячні голопристанці квітами та невщухаючими аплодисментами супроводжували виступ довгоочікуваної гості з Києва. Тож від вдячних організаторів величного дійства  Народній артистці України Надії Шестак кубок Фестивалю вручив директор фестивалю, поет Олег Олексюк.

Вірю, що третій Фестиваль відбудеться неодмінно. І ще більше людей доброї волі долучаться до організації і проведення величного свята українського слова, і ще більше знаних в Україні і за рубежем співаків та ансамблів долучаться до числа виступаючих на Гала-концерті Фестивалю. Будьмо разом! Шануймо свої самоцвіти!!!
 

Олег ОЛЕКСЮК,
Голова Правління Херсонського обласного об’єднання Громадської організації «Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка», поет, член НСПУ та НСЖУ, директор Фестивалю.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добавить комментарий



Корисно? Сподобалося? - То поділіться!
Цим Ви допоможете своїм друзям, культурі України та нашому сайту. Дякуємо!

 

Кількість

Наразі на сайті "Просвіта" Херсонщини розміщено 127 книг;
1,631 статей;
383 авторів.



Розробка та підтримка

порталу "Просвіти" Херсонщини